Deel dit bericht via

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
“Simp” tienerwoord van 2020

“Ewa drerrie” en “simp” zeggen jou niks? Wel, je bent niet de enige. Bij kinderen en tieners zijn deze woorden nochtans enorm populair. Ze werden door Ketnet en het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws uitgeroepen tot de woorden van 2020.

 

“Ewa drerrie”, wat zoveel betekent als “hé gast”, werd met 37% van de stemmen door Ketnetters verkozen tot Kinderwoord van het jaar. “Yeet” (joepie) en “viben” (dansen, overeenkomen) vervolledigen de top 3.

“De keuze voor ‘ewa drerrie’ laat zien dat kinderen één grote diverse en inclusieve groep vormen”, zegt Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT. “Kinderen pikken woorden en uitdrukkingen van elkaar op en breiden zo de Nederlandse omgangstaal uit met taalelementen uit de hele wereld.”

 

Simp

Voor het tienerwoord van het jaar hebben 35.407 jongeren hun keuze gemaakt uit de shortlist van nws.nws.nws (het tienerkanaal van VRT op Instagram). “Simp” raakte verkozen met 10.417 stemmen. Het was nog maar de tweede keer dat nws.nws.nws de verkiezing van tienerwoord van het jaar organiseerde.

“Simp”, een benaming voor iemand die veel te veel moeite doet voor iemand die hij leuk vindt. Het woord is populair geworden door TikTok. Simp volgt ‘yeet’ (joepie) op als Tienerwoord van het Jaar. “Periodt” (en daarmee uit) en “Kaas” (Da’s klote! Balen!) werden tweede en derde in de verkiezing.

“Dit laat zien hoe groot de invloed van sociale media op het taalgebruik van jongeren is”, zegt Hendrickx. “Door de sociale media vindt Amerikaans ‘urban slang’ makkelijk zijn weg naar de jongerentaal elders in de wereld. Het woord was dertig jaar geleden al populair bij Amerikaanse rappers, en nu begint het aan een tweede leven.”

Uit goede bron vernemen we dat “simp” ook op onze speelplaats vaak te horen is. “Goed genederlandst!”, zullen we maar zeggen, juf Maud?

Media & links

Blijf op de hoogte, helemaal gratis!

Voornaam*
Familienaam*
E-mailadres*